Żelazo jest bardzo ważnym pierwiastkiem w naszym organizmie. Zarówno jego niedobór jak i nadmiar może mieć poważne konsekwencje.
Zanim więc sięgniecie po suplementy, zróbcie badania, przynajmniej ferrytyny albo jeśli jest to bardzo utrudnione, zapoznajcie się dokładnie z objawami niedoboru i zastanówcie czy aby na pewno u Was występuje.
Za Wikipedią:
"Żelazo należy do mikroelementów o decydującym znaczeniu dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Znajduje się w grupach prostetycznych wielu ważnych białek (metalooprotein): hemoglobinie, mioglobinie, w tym też w centrach aktywnych licznych enzymów takich jak: katalaza, peroksydazy oraz cytochromy. Zapotrzebowanie na żelazo u człowieka jest zmienne i zależy od wieku, płci i stanu organizmu. U osób dorosłych wynosi ono od 1 mg/dobę u mężczyzn do 2 mg u kobiet, z zastrzeżeniem, że w okresie ciąży i karmienia powinno to być ok. 3 mg/dobę. Różnice w przyswajalności żelaza z pozywienia są bardzo duże w zależności od diety, od 1–2% dla diety wyłącznie zbożowej, do 25% dla diety mięsnej. Dla średniej, mieszanej diety przyswajalność żelaza wynosi ok. 10%, co oznacza konieczność spożywania ok. 10-krotnie większej ilości żelaza niż wynosi jego zapotrzebowanie przez organizm. Niekiedy spożycie nie zaspokaja zapotrzebowania organizmu na ten pierwiastek, co po pewnym czasie prowadzi do jego niedoboru i objawów chorobowych z nim związanych (niedokrwistość z niedoboru żelaza).
Żelazo wchłania się w dwunastnicy i jelicie cienkim w postaci Fe2+. Po wchłonięciu wiązane jest przez apoferrytynę w błonie śluzowej przewodu pokarmowego. Powstaje ferrytyna, a żelazo znajduje się wtedy na III stopniu utlenienia. We krwi transportowane jest przez transferrynę. Magazynowane jest w wątrobierównież w postaci ferrytyny.
Niedobór spotyka się w stanach zwiększonego zapotrzebowania, zaburzeń wchłaniania lub zwiększonej utraty żelaza. W takim przypadku może wystąpić niedokrwistość. Należy wprowadzić suplementację preparatami żelaza. Powinno się stosować ją m.in. u osób po zabiegach operacyjnych z dużą utratą krwi, u osób z krwawieniami z przewodu pokarmowego, z dróg rodnych, kobiet ciężarnych, karmiących, przy obfitych menstruacjach, u wcześniaków, u dzieci po konflikcie serologicznym, u osób z zaburzeniami wchłaniania żelaza."
Zbyt duża ilość żelaza w diecie może odkładać się w wątrobie, trzustce i innych narządach, powodując zatrucia. Nadmiar tego pierwiastka może być także przyczyną hemochromatozy. Przedawkowanie żelaza powoduje wzrost ryzyka zachorowania na choroby serca oraz nowotwory. Nadmiar żelaza w organizmie może wywołać również zaburzenia hormonalne, bóle stawów, osteoporozę i depresję.
Do głównych przyczyn niedoboru żelaza zalicza się:
1. Utrata krwi
- przez drogi rodne – obfite miesiączki, krwawienia pomenopauzalne
- przez przewód pokarmowy (wrzód żołądka lub dwunastnicy, żylaki przełyku, owrzodzenia przełyku wikłające chorobę refleksową, żylaki odbytu, stosowanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych, polipy odbytnicy)
- przez nerki (rzadko)
- przez drogi oddechowe – rozlane krwawienia pęcherzykowe
- urazowa
- wielokrotni dawcy krwi
2. Zwiększone zapotrzebowanie (przy niedostatecznej podaży lub upośledzonym wchłanianiu).
- wcześniaki, noworodki, niekarmione mlekiem matki
- okres dojrzewania
- okres ciąży i laktacji
3. Upośledzone wchłanianie z przewodu pokarmowego
- stan po gastrektomii
- enteropatia glutenowa i stan po resekcji jelita
- zmniejszona kwaśność soku żołądkowego (uwaga na wszelkie leki zmniejszające kwasowość)
- dieta ubogobiałkowa, bogata w fosforany (jaja), szczawiany, fityniany i herbatę (utrudnia wchłanianie)
- choroba Leśniowskiego i Crohna
4. Niedobór w diecie
Objawy niedokrwistości można podzielić
na dwie główne grupy tzn. ogólne objawy towarzyszące wszystkim
niedokrwistościom oraz objawy charakterystyczne dla tego typu anemii.
1. Ogólne objawy niedokrwistości:
- osłabienie i łatwa męczliwość
- upośledzenie koncentracji i uwagi
- ból i zawroty głowy
- tachykardia (w ciężkiej postaci)
- bladość skóry i błon śluzowych
2. Objawy niedoboru (długotrwałego) żelaza niezwiązane z niedokrwistością:
- spaczony, wybiórczy apetyt (np. na glinę, krochmal, kredę), niekiedy wyprzedza niedokrwistość
- ból, pieczenie i wygładzenie powierzchni języka, suchość w ustach (rzadko)
- suchość skóry, bolesne pęknięcia kącików ust
- paznokcie blade, kruche, z podłużnym prążkowaniem i rowkami
- włosy cienkie, łamliwe, o rozdwojonych końcach, łatwo wypadające.
Diagnostyka:
W związku z możliwością dużych wahań stężeń żelaza we krwi w czasie
doby, w zależności od spożycia pierwiastka w diecie lub suplementach
bezpośredni pomiar stężenia tego elementu jest jedynie elementem
wspomagającym diagnostykę niedoborów. Zdecydowanie lepszym sposobem
postępowania diagnostycznego jest ocena zapasów żelaza w organizmie
poprzez pomiar stężenia białek: ferrytyny i transferyny. Wykonywane jest
również badanie całkowitej zdolności wiązania żelaza (TIBC). Mimo, iż
niedokrwistość jest późnym objawem niedoborów żelaza jest dobrym
wskaźnikiem homeostazy w tym zakresie. Charakterystyczną cechą
niedokrwistości z niedoboru żelaza jest obniżenie średniej objętości
krwinki czerwonej (MCV). Parametr ten jest składową prawidłowego badania morfologii krwi obwodowej. Ponadto
pojawia się niedobarwliwość erytrocytów opisywana jako MCH – średnia
masa hemoglobiny w erytrocycie i MCHC – średnie stężenie hemoglobiny w
erytrocycie. Parametry te powinny znaleźć się na wyniku prawidłowo
wykonanego badania morfologii.
Przydatny artykuł, ludzie często lekceważą poziom żelaza w związku z jedzeniem mięcha, co nie do końca zapewnia odpowiednie dawki tego pierwiastka.
OdpowiedzUsuńDziekuje
OdpowiedzUsuńDawki moze i zapewnia ale osobna kwestia jest przyswajanie co postaram sie poruszyc w jednym z nastepnych postow.
No i jeszcze jedna sprawa - utrzymac poziom za pomoca wlasciwej diety jest dosc latwo ale wyjsc z niedoboru duzo, duzo trudniej.
OdpowiedzUsuń